Medlemsavgift 2019

Nu är det nytt år och alltså dags att betala medlemsavgiften för 2019.

Den är som bekant 250:-/person,200:- för familjemedlem och 100:- för ungdommar.

Insätts på föreningens plusgiro 360313-1 senast 20190331.

 

Gröna Paviljongen 2019

Gröna Paviljongen sommaren 2019
Medlemmar i Konstforum har även i sommar möjlighet att ställa ut i det "Gröna lusthuset" på Görvälns slott.
Utställningen inleds i samband med nationaldagen den 6 juni, då vi har en samlingsutställning och fortsätter augusti ut.
Som tidigare börjar varje utställningsperiod på fredag och avslutas torsdag. De flesta vill ha öppettider kl. 11-15 lördag och 
söndag med det är upp till utställaren att bestämma tider och också annonsera. 
Om du är intresserad att ställa ut - ensam eller tillsammans med någon - sänd in Din intresseanmälan så snart som möjligt men senast 18 februari. 
Ange vilken teknik du arbetar i och markera vilka veckoslut du INTE kan ställa ut. Sedan kommer förslag till utställningsplan att tas fram.
Sänd Din anmälan till Anita Lundgren:
e-mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
mobil: 070-769 72 57 skicka helst sms. annars ring kl.18-20.

Dagbok från resan till Andalusien 2018

Dagbok från resan till Andalusien 2018.

Nedan följer anteckningar gjorda under resan dag för dag. Stefan Svennerby. har skrivit.

Bilder kommer så småningom i Fotoalbumet.

Dag 1. Torsdag 11 okt: På morgonen samlades flertalet av Konstforums resedeltagare för att åka gemensam buss till ARN. Övriga tog sig dit på egen hand. Så småningom kom det fullastade planet iväg ca 20 min försenat. Följaktligen anlände det lika fösenat till Malaga dvs ca 1545. På flygplatsen möttes vi av vår guide Fredric Gómez.

Vi lastade in oss i en buss och kördes ca 80 km i nordostlig riktning till Almuñecar där vi checkade in på hotellet Bahia Tropical. Trevligt hotell och bra mat samt en stor pool och nära till stranden. Vi fick en välkomstsangria vilket Fredric tyckte var den enda vi behövde dricka under veckan. Därefter middag.

Dag 2. Fredag 12 okt: Droppstensgrottorna, Frigiliana och Nerja.

Ganska tidig start på dagen för att komma först till grottorna. Större delen av sällskapet gick ned de 430 trappstegen och vandrade runt i någon timme i stora salar med mängder av droppstenar. När vi åter kommit ut i ljuset fortsatte vi resan till Frigiliana, även känt som den vita byn. Stadens myndigheter kräver nämligen att husen skall vara vitmålade och sköter innevånarna inte detta blir huset ommålat av staden men ägaren får räkningen. Här åkte vi runt med ett litet traktordraget tåg och tittade på byn. Därefter vidtog en promenad i den backiga byn för att se närmare på alla vackra hus och några andra utsikter för att sedan avsluta med vinprovningen på en bodega. Därefter lunch med lokala specialiteter. När vi sedan mätta och nöjda klivit på bussen fortsatte vi nedför sluttningarna igen för att ta oss till Nerja. Där skulle vi bland annat titta på Europabalkongen en utsiktsplats nere vid Medelhavet. Dessutom var det Spaniens nationaldag(Columbusdagen) och alla var lediga. Det var också festival med uppträdanden och korteger. Vi hörde senare att det hade avslutats med fyrverkeri på kvällen.

Så småningom åter till hotellet för bad i poolen/havet och middag.

Dag 3. Lördag 13 okt: Ledig dag vilket gjorde att sällskapet spred sig för vindarna i det fina vädret. Gerd och jag promenerade längs stranden till Almuñecar där vi gick runt och tittade på staden. Efter lunch på en uteservering fick vi gå hem igen eftersom sista bussen före siestan gått.

Dag 4. Söndag 14 okt: Idag var det en mer organiserad rundvandring i Almuñecar. Tyvärr regnade det hela förmiddagen och en bit in på eftermiddagen så lunchen fick intas inomhus på en tapasbar. På eftermiddagen sken solen igen så då kunde man bada igen.

Dag 5. Måndag 15 okt: Granada. Tidig uppstigning för att åka till Granada för att bl.a. bese Alhambra. Bussresan tog en dryg timme. Först tog vi en promenad till en utsiktspunkt där vi kunde bese Alhambra på lite avstånd. Sedan i bussen igen för färd till Alhambra där vi möttes av den ena av våra guider som visade oss de yttre delarna för att sedan avlösas av sin syster(som talade svenska) som skötte resten av guidningen. Det var noggrannt styrt när man skulle in med spärrar där det ibland kunde vara idkontroll. Det var mycket att titta på både storstilade byggnadsverk och fina trädgårdar. När vi efter en ganska lång promenad var klara åkte vi tillbaka in till Granada där vi åt lunch på en restaurang i tjurfäkningsarenan. Sedan tillbaka till Almuñecar för omladdning för en flamencokväll. Tyvärr regnade det på kvällen och större delen av natten så valda delar av stranden rann ut vi havet. Men kvällen var jättetrevlig.

Dag 6. Tisdag 16 okt: Sierra Nevada. Den här dagen var det inte fullt så tidig uppstigning. Vi åkte i samma riktning som på måndagen men på mindre vägar och i slutet väldigt brant och krokigt så vi hamnade i molnen med lite duggregn. Första stoppet var i Pampaneira på ca 1000 m höjd där vi gick runt i någon timme och titta. Viss shopping förekom också. Därefter åkte ännu högre till Capileira med lite mer promenad, shopping och sedan lunch. Vi var nu på ca 1400 m inne i dimman så det blev lunch inomhus. Sedan återfärd med en ganska trött grupp.

Dag 7. Onsdag 17 okt: Malaga. Idag var det tidigare avfärd igen. Solen sken och efter en dryg timme med lite snirklande i Malaga var vi framme vid startpunkten som var ett torg där man kunde se Picassos födelseplats. Han satt även staty på torget. Vi mötte vår guide som berättade om Picasso och hans liv. Därefter gick vi till kyrkan där han döptes och där hans dopcertificat finns att beskåda. Sedan fortsatte vi genom staden för se på diverse ruiner, katedralen och diverse Picasso skulpturer. Framåt lunchtid var vi klara och sedan fick vi fortsätta på egen hand. Detta inkluderade lunch,promenad nere vid vattnet och sedan avslutade vi på en takterass med fika.

Dag 8. Torsdag 18 okt: Hemfärd. Den här dagen såg ut att bli lite långtråkig för bussen skulle inte gå förrän 1640 och vi var tvungna att lämna rummen till kl 11. Dessutom skulle det regna vilket det också gjorde. Frampå eftermiddagen lättade regnet och det  blev lite soligare under resan till Malaga och flygplatsen.

Till Arlanda kom vi 2350 till +3(burr). En trevlig resa måste vi säga att det var!

 

 

Andalusien

Andalusien

Den 11 oktober for medlemmar ut Konstforum till Andalusien, En utmärkt guide väntade oss i Frederic Goméz. Han tog hand om oss på bästa sätt och förde oss till intressanta platser.

På fredagen den 12 oktober for vi till Droppstensgrottan i Maro vid Nerja inte långt från vårt hotell i Almuñecar. Här fanns för 15-25 000 år sedan mänskliga

boplatser som man kunde se spår av i form av målningar och skelett. Droppstensformationerna var enormt stora och ingav en känsla av att vandra runt i ett galleri av otroliga skulpturer belysta i olika färger. Grottan var okänd tills några pojkar på fladdermusjakt händelsevis upptäckte dem 1959.

På vägen till Nerja nere vid havet besökte vi den vita byn Frigiliana.En vitkalkad välskött spansk by med trappor och gågator. Vi gick uppför och nedför denna blommande vackra stad.

I Nerja firades nationaldagen till minne av att Christoffer Columbus upptäckte Amerika den 12 oktober 1492. Då landsteg han från sitt skepp S:ta Maria på Bahamasöarna. Vi gick utmed Balcón de Europa och hänfördes av havsutsikten. Överallt hade spanjorer klätt sig i sina speciella dräkter och ett festtåg gick genom staden . Vi hade tur att vi fick uppleva Nerjabornas firande.

Lördagen den 13:e var en ledig dag, men vi var några som begav oss till Malaga väl vetandes att vi skulle komma dit med guide den 17:e. Det fanns mycket att se och ett av målen var Picassomuséet, som låg som sig bör i ett palats Buena Vista i Gamla sta'n. Malaga var Picassos födelsestad och det visades verk från hans barndom och fram genom åren: målningar, skulpturer och teckningar samt keramiska verk huvudsakligen från Vallauris i Frankrike. Han inspireraders av provencalska och grekiska gamla kärl.

Han drejade inte själv men omvandlade kärlet och bemålade det på sitt eget sätt. Det fanns mycket att stanna till vid på Pablo Picassos museum och jag minns särskilt arbeten med De tre gracerna som slutade i en linjeren enkel teckning. Som han kunde teckna!

Just nere vid stranden nära fyren låg Centre Pompidous filial i Malaga. Byggnaden var som ett verk av Mondrian. Glas i kvadrater i starka färger. Här fanns en avdelning för samtidskonst men också från 1900-talets modernism. Jag kan räkna upp konstnärer som Picasso, Giacometti, Chagall, Max Ernst, Frida Kalho, Mirô, Magritte mfl. Glad blev jag av att se Tatlins stora konstruktivistiska ”Babels torn” inte bara på bild utan in natura uppförd i trä mitt på golvet i en av salarna.

Dagen före avresan den 17:e hade vi en guidad tur i staden Malaga. Staden delas av floden Guadelmedina, som rinner upp i bergen Camarolos. Fenicier grundade staden Malaka ca 1000 år f.Kr. Den erövrades sedan av morerna tills reconquistan återtog Malaga till de kristna 1487. Det finns många museer i Malaga men vi föredrog några få. Att vandra omkring i denna vackra stad, som är Andalusiens näst största i underbart väder var tillräckligt.

Söndagen den 14:e var det stadsvandring i staden Almuñecar. Frederic Goméz tog oss tillsammans med sin 6-årige son genom en regnig stad. Värt att se med sina smala gator och den arabiska borgen San Miguel.

15:e oktober så var det då dags att åka till Alhambra på en höjd ovanför staden Granada, vid foten av Sierra Nevada. Palatset Alhambra var både palats och fästning. Det var den moriska Nasriddynastin som lät uppföra Al Hambra, som betyder den röda. Ursprungligen hade fasaderna en starkare röd färg som har bleknat genom åren. Palatset byggdes huvudsakligen på 12- och 1300-talen. Vi hade en guide där som var uppvuxen inom området och kunde ge personliga erfarenheter av hur det var och är att leva där. Alhambra är ett typiskt exempel på islamsk arkitektur under Islams sista tid i Europa. 1492 erövrades Alhambra av den kristne kungen av Kastilien, lämnades att förfalla men återupptäcktes efter Napoleons fall först av brittiska intellektuella och sedan av europeiska resenärer under Romantiken. Nu är det ett av de stora spanska turistattraktionerna och är ett av UNESCOs världsarv. Här finns näktergalar, blommor och viktigt fontäner, vatten. Insidan av palatset har en enastående prakt. Det är kvadratiskt uppbyggt i en oregelbunden form. Domedagssalen har har en invecklad stalaktitdekor, hängande i stuckatur. Utanför ligger Lejongården som lär spegla islamiska föreställningar om Paradiset med en marmorfontän omgiven av stenlejon.

Loggiornas väggar i färgat kakel och spröda kolonner stöder stalaktitbågarna. Maghreb dvs nordafrika har inspirerats än in i våra dagar av denna byggnad.

På kvällen åt vi middag i Almuñecar och lyssnade till Flamencomusik och såg en duktig flamencodanserska.

Tisdagen den 16:e var en ledig dag. Många bland oss åkte på heldagsutflykten till Alpujarras i bergskedjan Sierra Nevada. Det var en hissnande färd berättades det för mig på serpentinvägar och branta stup upp till byn. Men där uppe väntade något oerhört vackert.

Vi var tre som hyrde bil och åkte upp till Cordoba för att se la Mezxquita. Mosken byggdes mellan åren 784 och 929 över en redan befintlig kristen visigotisk kyrka. Byggnaden är en av de märkligaste arkitektoniska i världen. Interiören består av en enda hall, stor som en flygterminal. Taket bärs upp av över tusen röd-vitrandiga valvbågar på smäckra pelare.

Efter återerövringen av Spanien från morerna har man byggt ett katolskt kyrkorum med upphöjd kupol i taket, guldöverlastat med altarskåp, orgelläktare och rum för helgonbilder. Två stilar som krockar.

Cordoba blev ett centrum för kultur och vetenskap. Här verkade både muslimer, judar och kristna tillsammans. Detta var innan kalifatet sprack på grund av stridigheter som ledde till försvagning, och de kristna återtog 1236 Cordoba som förlorade sin betydelse.