Dagbok från resan till Andalusien 2018.

Nedan följer anteckningar gjorda under resan dag för dag. Stefan Svennerby. har skrivit.

Bilder kommer så småningom i Fotoalbumet.

Dag 1. Torsdag 11 okt: På morgonen samlades flertalet av Konstforums resedeltagare för att åka gemensam buss till ARN. Övriga tog sig dit på egen hand. Så småningom kom det fullastade planet iväg ca 20 min försenat. Följaktligen anlände det lika fösenat till Malaga dvs ca 1545. På flygplatsen möttes vi av vår guide Fredric Gómez.

Vi lastade in oss i en buss och kördes ca 80 km i nordostlig riktning till Almuñecar där vi checkade in på hotellet Bahia Tropical. Trevligt hotell och bra mat samt en stor pool och nära till stranden. Vi fick en välkomstsangria vilket Fredric tyckte var den enda vi behövde dricka under veckan. Därefter middag.

Dag 2. Fredag 12 okt: Droppstensgrottorna, Frigiliana och Nerja.

Ganska tidig start på dagen för att komma först till grottorna. Större delen av sällskapet gick ned de 430 trappstegen och vandrade runt i någon timme i stora salar med mängder av droppstenar. När vi åter kommit ut i ljuset fortsatte vi resan till Frigiliana, även känt som den vita byn. Stadens myndigheter kräver nämligen att husen skall vara vitmålade och sköter innevånarna inte detta blir huset ommålat av staden men ägaren får räkningen. Här åkte vi runt med ett litet traktordraget tåg och tittade på byn. Därefter vidtog en promenad i den backiga byn för att se närmare på alla vackra hus och några andra utsikter för att sedan avsluta med vinprovningen på en bodega. Därefter lunch med lokala specialiteter. När vi sedan mätta och nöjda klivit på bussen fortsatte vi nedför sluttningarna igen för att ta oss till Nerja. Där skulle vi bland annat titta på Europabalkongen en utsiktsplats nere vid Medelhavet. Dessutom var det Spaniens nationaldag(Columbusdagen) och alla var lediga. Det var också festival med uppträdanden och korteger. Vi hörde senare att det hade avslutats med fyrverkeri på kvällen.

Så småningom åter till hotellet för bad i poolen/havet och middag.

Dag 3. Lördag 13 okt: Ledig dag vilket gjorde att sällskapet spred sig för vindarna i det fina vädret. Gerd och jag promenerade längs stranden till Almuñecar där vi gick runt och tittade på staden. Efter lunch på en uteservering fick vi gå hem igen eftersom sista bussen före siestan gått.

Dag 4. Söndag 14 okt: Idag var det en mer organiserad rundvandring i Almuñecar. Tyvärr regnade det hela förmiddagen och en bit in på eftermiddagen så lunchen fick intas inomhus på en tapasbar. På eftermiddagen sken solen igen så då kunde man bada igen.

Dag 5. Måndag 15 okt: Granada. Tidig uppstigning för att åka till Granada för att bl.a. bese Alhambra. Bussresan tog en dryg timme. Först tog vi en promenad till en utsiktspunkt där vi kunde bese Alhambra på lite avstånd. Sedan i bussen igen för färd till Alhambra där vi möttes av den ena av våra guider som visade oss de yttre delarna för att sedan avlösas av sin syster(som talade svenska) som skötte resten av guidningen. Det var noggrannt styrt när man skulle in med spärrar där det ibland kunde vara idkontroll. Det var mycket att titta på både storstilade byggnadsverk och fina trädgårdar. När vi efter en ganska lång promenad var klara åkte vi tillbaka in till Granada där vi åt lunch på en restaurang i tjurfäkningsarenan. Sedan tillbaka till Almuñecar för omladdning för en flamencokväll. Tyvärr regnade det på kvällen och större delen av natten så valda delar av stranden rann ut vi havet. Men kvällen var jättetrevlig.

Dag 6. Tisdag 16 okt: Sierra Nevada. Den här dagen var det inte fullt så tidig uppstigning. Vi åkte i samma riktning som på måndagen men på mindre vägar och i slutet väldigt brant och krokigt så vi hamnade i molnen med lite duggregn. Första stoppet var i Pampaneira på ca 1000 m höjd där vi gick runt i någon timme och titta. Viss shopping förekom också. Därefter åkte ännu högre till Capileira med lite mer promenad, shopping och sedan lunch. Vi var nu på ca 1400 m inne i dimman så det blev lunch inomhus. Sedan återfärd med en ganska trött grupp.

Dag 7. Onsdag 17 okt: Malaga. Idag var det tidigare avfärd igen. Solen sken och efter en dryg timme med lite snirklande i Malaga var vi framme vid startpunkten som var ett torg där man kunde se Picassos födelseplats. Han satt även staty på torget. Vi mötte vår guide som berättade om Picasso och hans liv. Därefter gick vi till kyrkan där han döptes och där hans dopcertificat finns att beskåda. Sedan fortsatte vi genom staden för se på diverse ruiner, katedralen och diverse Picasso skulpturer. Framåt lunchtid var vi klara och sedan fick vi fortsätta på egen hand. Detta inkluderade lunch,promenad nere vid vattnet och sedan avslutade vi på en takterass med fika.

Dag 8. Torsdag 18 okt: Hemfärd. Den här dagen såg ut att bli lite långtråkig för bussen skulle inte gå förrän 1640 och vi var tvungna att lämna rummen till kl 11. Dessutom skulle det regna vilket det också gjorde. Frampå eftermiddagen lättade regnet och det  blev lite soligare under resan till Malaga och flygplatsen.

Till Arlanda kom vi 2350 till +3(burr). En trevlig resa måste vi säga att det var!